polski angielski niemiecki
Piątek, 03 maja 2024 r. Imieniny: Jaropełka, Marii, Niny
Przysmaki z różnych regionów Polski

W tym roku wyjątkowo w sobotę, 4 czerwca odbył się w Czerniewicach jubileuszowy XV Powiatowy Konkurs Kulinarny Potraw Regionalnych. Organizatorami konkursu byli: wójt gminy Czerniewice i starosta powiatu tomaszowskiego. Konkurs ma na celu ocalenie od zapomnienia i utrwalenie dziedzictwa kulinarnego oraz zintegrowanie środowisk wiejskich. W tym roku formuła konkursu została zmieniona: wszystkie reprezentacje wcześniej wzięły udział w losowaniu regionu kulinarnego i zobowiązały się do przygotowania potraw, związanych z daną kulturą i kuchnią. W poprzednich edycjach skupiano się na tradycyjnych potrawach przygotowywanych w obecnym województwie łódzkim.
Otwarcia konkursu dokonała Izabela Stańdo, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury. Gości powitali wójt gminy Czerniewice Andrzej Bednarek i wicestarosta powiatu tomaszow¬skiego Dariusz Kowalczyk. W zabytkowym parku potrawy zaprezentowały gospodynie wiejskie z prawie wszystkich gmin powiatu tomaszowskiego. Do konkursu przystąpiły: KGW Brzustów – gmina Będków, które miało do przygotowania dania kuchni Pomorza i Kaszub, Stowarzyszenie Kobiet Kreatyw¬nych „Szyk” – gmina Budziszewice, pre¬zentujące potrawy kuchni kresowej, KGW Stanisławów Lipski – gmina Czerniewice, które przygotowało obiad i inne przysmaki dla zaproszonych gości (potrawy te nie podlegały ocenie komisji), KGW Brzustów – gmina Inowłódz, które serwowało kuchnię regionu śląskiego i Podhala, KGW Stokrotki z Emilianowa – gmina Lubochnia, prezen¬tujące kuchnię regionu kujawskiego, KGW Kierzanki z Sadykierza – gmina Rzeczyca, które przygotowało potrawy kuchni podla¬skiej, KGW Chorzęcin – gmina Tomaszów Maz., u których można było skosztować dań z kuchni Warmii i Mazur, KGW Czerwonka – gmina Żelechlinek, które częstowały daniami z kuchni Mazowsza i Kurpiów oraz zespół ludowy Łucy-Babki – gmina Ujazd, który przygotował potrawy z kuchni Wielkopolski. Z uczestnictwa w konkursie zrezygnowała gmi¬na Rokiciny.
Komisji konkursowej przewodniczył Bartłomiej Matysiak, członek zarządu Starostwa Powiatowego w Tomaszowie Maz., a towarzyszyli mu: Bogusława Sosińska, właścicielka sali ban¬kietowej „Rezydent” w Rawie Mazowieckiej, Jarosław Kępa, radny Rady Gminy Czerniewice, Piotr Bielicki, przedstawiciel Izby Rolniczej i Sławomir Włodarczyk, reprezentant przedsiębiorców. Oceniali smak i jakość potraw, ich estetykę oraz sposób podania. Pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Stokrotki z Emilianowa w gminie Lu-bochnia, które przygotowało tradycyjny obiad kujawski. W jego skład wchodził: żurek, półgęsek w aromatycznym sosie, kluski żelazne i kapusta modra szmurowana z rodzynkami. Na stoisku nie zabrakło także kujawskiej leguminy makowej i gęsiego smalcu. Wyróżniono KGW z Chorzęcina w gminie Tomaszów Maz. za szczególną wartość smakową potraw. Pozostałe zespoły zajęły równorzędne drugie miejsce. Wszyscy uczestnicy konkursu zostali nagrodzeni.
Organizatorzy zapewnili sporo atrakcji. W części artystycznej mogliśmy zobaczyć: zespół wokalno-instrumentalny Tenns i ze¬spół dziecięcy Voice, działające przy Gminnym Ośrodku Kultury w Czerniewicach, a także parafialny zespół taneczny Angels z Czerniewic. Na scenie zaprezentowały się również zespoły ludowe: Brzustowianie z Brzustowa w gminie Inowłódz, Grabiczanie z gminy Grabica koło Piotrkowa Trybunalskiego i nasi Czerniewiczanie. Część artystycz¬ną swoją obecnością uświetniła Aleksandra Kostka, aktorka, współpracująca obecnie z TVP 2 jako prezenterka pogody w Panoramie oraz w „Pytaniu na śniadanie” - wspólnie z mężem Piotrem Dzięcielskim, aktorem i showmanem, przygotowali program arty¬styczny „Gotowanie z gwiazdami”. Wcielili się m.in. w członków zespołu ABBA, Marylę Rodowicz, Zbigniewa Wodeckiego, przypominając ich największe przeboje. Były konkursy i nagrody, a przy tym wiele radości. Po zakończeniu prac przez komisję potrawy konkursowe degustowali zaproszeni goście. Obsługą imprezy zajęli się pracownicy Urzędu Gminy. Tradycyjną grochówkę dla wszystkich ugotował Jan Michalak, sołtys sołectwa Krzemienica. Dużym zainteresowaniem cieszył się stół wiejski, na którym nie zabrakło pajdy chleba ze smalcem, ogórków kiszonych, tradycyjnych wędlin i ciasta. Około godziny 19 rozpoczęła się zabawa taneczna przy akompaniamencie zespołu Siesta z Podkońskiej Woli, która potrwała do późnych godzin wieczornych…
W przygotowaniu konkursu wsparcia finansowego udzielili: Starostwo Powiatowe w Tomaszowie Maz., Gminna Komisja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Czerniewicach, Piekarnia Grażyna i Andrzej Sobczykowie z Czerniewic, Piekarnia Joanna i Piotr Sobczykowie z Podkonic Miejskich, Piekarnia „POLSTAR” Barbara i Jerzy Starostowie, Agnieszka Sitek z Lipia oraz Centra Spożywczo - Mięsne Włodarczyk.
Nad przebiegiem konkursu czuwała zastępca wójta, Danuta Zwolińska. W tym miejscu należą się podziękowania całej ekipie, która włą¬czyła się w przygotowanie imprezy.
Było smacznie, zdrowo i ludowo! Pogoda dopisała.
Zapraszamy za rok!



06-06-2016
Lista komentarzy
Brak komentarzy
Dodaj komentarz
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze. Zaloguj się na stronie głównej aby dodać komentarz.
Szukaj w artykułach
Artykuły z ostatniego miesiąca
Maj 2024
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31